Świeża cebula na domowy syrop
Uroda Zdrowie

Domowy syrop z cebuli – przepis! Jak działa i na co pomaga syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to naturalny lek, który w niezawodny sposób zwalcza kaszel oraz przeziębienie. Do tego wzmacnia odporność. Na pewno zdecydowana większość z nas zna jego charakterystyczny słodko-ostry smak i niekoniecznie przyjemny zapach. Przeważnie nie wiążą się z nim zbyt dobre wspomnienia. To bajeczne antidotum od lat czym prędzej przygotowują nam nasze babcie i mamy, gdy tylko usłyszą, że zaczyna „drapać” nas w gardle.

Syrop z cebuli — właściwości i zastosowanie

Co ciekawe ten naturalny lek świetnie zwalcza również katar. Syrop z cebuli pomaga przy odkrztuszaniu wydzieliny. Poza tym oczyszcza drogi oddechowe. Zawiera w sobie wiele witamin, które działają dezynfekująco i łagodząco. Ponadto uzupełnia niedobory witamin C, A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów, takich jak: cynk, który buduje odporność przeciwwirusową, selen działający przeciwmiażdżycowo, fosfor oraz wapń czyli główny budulec kości.

Wszystkie te wspaniałe właściwości zawdzięczamy głównemu składnikowi mikstury, którym jest cebula. Działanie syropu potwierdzają lekarze i to właśnie oni zalecają przygotowywanie go. Namawiają do regularnego spożywania, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ właśnie wtedy organizm jest najbardziej narażony na różnego rodzaju infekcje.

Kaszel

Syrop z cebuli jest to domowy, sprawdzony sposób na różnego rodzaju problemy z gardłem, ale też zapalenie tchawicy, krtani, oskrzeli i płuc. Redukuje ilość śluzu, równocześnie zapobiegając jego powstawaniu, co jest bardzo pomocne przy uporczywym kaszlu. Lek będzie odpowiednim wyborem również w przypadku kaszlu suchego. Jego regularne spożywanie sprawia, że wydzielina w oskrzelach staje się płynna i dużo łatwiej jest ją odkrztusić choremu. Syrop łagodzi też objawy, które towarzyszą infekcji migdałków, rozszerza oskrzela i znacznie zmniejsza obrzęk śluzówek.

Zapalenie ucha

Lek ma działanie przeciwzapalne. Dlatego możemy nasączyć nim wacik i stosować jako okład, przykładając do bolącego ucha. Należy trzymać go w ten sposób przez kilka godzin, potem wyjąć i wymienić na nowy. Zazwyczaj ulga odczuwalna jest już po pierwszej aplikacji, a po kilku objawy zapalenia ucha powinny całkowicie zniknąć.

Katar i przeziębienie

Słodko-ostry smak cebuli wzmaga pocenie się i przyspiesza krążenie krwi. Syrop z niej doskonale sprawdzi się w przypadku uczucia zimna towarzyszącego często podczas grypy czy przeziębienia. Oprócz tego jest on też w stanie obniżyć gorączkę.

Angina

Domowy sposób na anginę z towarzyszącym bólem gardła to kilkukrotne spożycie syropu z cebuli po łyżeczce. Oprócz tego, że łagodzi on ból, wzmacnia też odporność organizmu.

Inne lecznicze właściwości syropu z cebuli:

Domowy syrop z cebuli
Źródło: Pixabay.com
  • Cebula posiada związki, które wyrównują ciśnienie krwi i zapobiegają zakrzepom.
  • Spożywanie cebuli jest szczególnie zalecane przy reumatyźmie, czy arytretyźmie oraz wszelkich innych schorzeniach, którym towarzyszy opuchlizna, ponieważ usuwa on nadmiar wody z organizmu.
  • Sok z cebuli jest świetnym antyseptykiem, z racji tego że ułatwia gojenie się ran i likwiduje infekcje skórne. Uśmierza też pieczenie po ukąszeniu owadów, zmniejsza opuchliznę i przynosi ulgę w przypadku poparzeń.
  • Cebula zawiera związki fitochemiczne i kwercetynę, które  zapobiegają rozwojowi nowotworów i w niezawodny sposób radzą sobie z wolnymi rodnikami.
  • Enzymy zawarte w cebuli usprawniają trawienie.
  • Glukinina, która jest zawarta w cebuli zapobiega rozwojowi cukrzycy.
  • Syrop z cebuli można stosować także w przypadku chorób pęcherza, dlatego że zawarte w cebuli flawonoidy działają moczopędnie. Pomagają również w przypadku obecności białka w moczu i zwiększonej zawartości mocznika we krwi (uremii).
  • Biorąc pod uwagę właściwości grzybobójcze, którymi charakteryzuje się cebula, spożywanie jej jest wskazane przy wszelkich schorzeniach grzybiczych.
  • Spożywanie cebuli na surowo wpływa na maksymalne zwiększenie ryzyka zawałów, dzięki właściwościom, które pobudzają krążenie i poprawiają pracę serca.

Wartości odżywcze cebuli

Cebula, w przeważającej części składa się z wody. Jest bardzo niskokaloryczna, ponieważ w stu gramach zawiera tylko trzydzieści trzy kalorie. Jej wartość energetyczna spowodowana jest w większości przez węglowodany, które stanowią siedemdziesiąt trzy procent i białkom stanowiącym jedynie siedemnaście procent.

Warzywo zawiera witaminę C (w przypadku spożycia stu gram cebuli, pokryte zostanie osiem procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), szereg witamin z grupy B, witaminę A oraz niacynę. Obecne zawiera ona także pewne ilości potasu, sodu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.

W dodatku cebula zawiera związki fenolowe (kwas galusowy, kwas protokatechowy, kwas fetulowy, kempferol i kwercetynę), flawonoidy (3,4′-diglukozyd kwercetyny, 3-monoglukozyd kwercetyny, aglikon kwercetyny, 4′-monoglukozyd kwercetyny i inne), tiosulfiniany i antocyjany.

Należy zaznaczyć, że obecność i zawartość powyższych związków zależy od tego w jakich warunkach uprawiane było warzywo. Zewnętrzna część cebuli jest najbogatsza w aktywne biologiczne substancje.

Syrop z cebuli – przepis

Przygotowanie tego niezastąpionego leku jest banalnie proste. Potrzebujemy tylko dwóch składników, które można znaleźć w praktycznie każdej polskiego kuchni. Są to: cebula i cukier (lub miód).

Do przygotowania mikstury wystarczą nam dwie małe lub jedna duża cebula i od dwóch do trzech łyżeczek cukru.

Cebulę należy obrać, a następnie drobno pokroić i zasypać obficie cukrem. Całość wymieszać i odstawić na co najmniej pięć godzin pod szczelnym przykryciem. Następnie przelewamy syrop przez sitko i mamy gotowe lekarstwo. Długość procesu zależy od tego po jakim czasie cebula puści soki.

Dawkowanie syropu z cebuli

Miksturę można podawać od dwóch do trzech razy dziennie po jednej łyżeczce. Dla dzieci, aby zwalczyć chorobę wystarczającą dawką będzie pięć mililitrów syropu od dwóch do trzech razy na dobę. Można też stosować go u zdrowych osób w celu zwiększenia odporności.

Najlepiej jest wypijać go po spożytym posiłku. Niewskazane jest rozwadnianie lekarstwa, ponieważ wtedy jego skuteczność jest dużo mniejsza. W swojej naturalnej postaci, dużo wolniej spływa on przez gardło, dzięki czemu jego działanie ochronne zdecydowanie się wydłuża.

Jeżeli dla kogoś smak lub też zapach syropu cebulowego jest wyjątkowo odrażający, może się to wydarzyć zwłaszcza w przypadku dzieci, zaleca się schłodzenie mikstury. Wtedy jej spożycie będzie dużo bardziej znośne. To boskie antidotum świetnie radzi sobie z grypą i innymi infekcjami wirusowymi. Jest idealnym wyborem na leczenie kaszlu suchego jak i mokrego, do tego wspomaga odporność.

Syrop z naturalnych składników – przechowywanie

Syrop powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zaleca się umieścić go chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej jego termin ważności może być znacznie krótszy. Tak zakonserwowane lekarstwo należy wypicia do dwóch tygodni. Jednak wszystko zależy od tego jak bardzo była dojrzała cebula w momencie robienia mikstury. Dlatego dobrze jest na bieżąco kontrolować stan zdatności do spożycia.

Skutki uboczne

Mimo tego, że syrop cebulowy stworzony jest z prozdrowotnych i naturalnych składników, nie każdy będzie mógł skorzystać z jego licznych dobrodziejstw. Stosowanie syropu z cebuli na dłuższą metę powinno zostać skonsultowane z lekarzem. Zwłaszcza w przypadku osób, które borykają się z ostrym nieżytem jelit i żołądka oraz z niskim ciśnieniem krwi. Zbyt duża ilość związków z cebuli może przyczynić się do podrażnienia żołądka lub śluzówki jamy ustnej w przypadku wrażliwych osób. W skrajnych przypadkach może nawet dojść do obciążenia wątroby. Dzieje się tak, gdy ktoś zaczyna stosować duże ilości syropu z cebuli. W takich przypadkach zaleca się robienie syropu z gotowanej, a nie surowej cebuli.

Syrop z cebuli dla dzieci

Podawanie lekarstwa zrobionego domowym sposobem dla dzieci nie jest łatwe. Mimo tego, że cukier niweluje często nieakceptowalny przez młodsze pociechy smak cebuli, mikstura na pewno nie jest tak smaczna jak malinowe czy też poziomkowe syropy kupowane w aptekach. Jednak jest on zdecydowanie zdrowszy i naturalny. Doskonale radzi sobie z przeziębieniem i zwiększa odporność organizmu. Można podawać go dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Syrop z cebuli może być również wykorzystany w przypadku wystąpienia kataru. Wystarczy, że umoczymy w nim wacik i przyłożymy do dziurki od nosa, a pomoże też w tym przypadku.

Syrop z cebuli dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży nie powinny lekceważyć żadnych niepokojących objawów, zwłaszcza przeziębienia. Dla dobra dziecka nie zaleca się przyjmowania żadnych leków bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Nawet przewlekły kaszel i katar powinny leczyć pod odpowiednią opieką. W walce z grypą mogą korzystać z naturalnych składników. W tym przypadku idealnie sprawdzi się syrop z cebuli. Cukier można zastąpić zdrowszym zamiennikiem, jakim jest miód.

Syrop z cebuli – w różnych odsłonach

  • syrop z cebuli i czosnku

Świeży czosnek jest bardzo leczniczy, a w połączeniu z cebulą stwarza niezwykle wytrzymałą barierę ochronną dla naszej odporności i zdrowia. Należy obrać i pokroić drobno trzy mniejsze lub półtora większej cebuli, a następnie zasypać je cukrem. Do tego dodać trzy do czterech posiekanych wcześniej ząbków czosnku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w szczelnie zamkniętym pojemniku, do momentu aż wszystkie soki puszczą i syrop będzie gotowy.

  • syrop z cebuli i cytryny

W celu dodania syropowi cebulowemu większej ilości witamin, do gotowej mikstury można dolać dwie lub trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Jest ona bardzo bogata w witaminę C, która aktywnie chroni nasz organizm przed infekcjami.

  • syrop z cebuli z miodem

Przygotowując w domowy sposób lekarstwo cukier można zastąpić miodem. Ma on zdecydowanie więcej wartości niż cukier, jest też dużo skuteczniejszy. W wersji z miodem syrop jest dużo bardziej atrakcyjny dla naszej odporności, ponieważ wspomaga działania bakterjobójcze, wspomaga pracę wątroby i działa przeciwbiegunkowo.

Skuteczność

Każda mama dba o zdrowie swoich dzieci i stara się, aby były one zdrowe oraz szczęśliwe. Nic dziwnego, że wielu z nas smak syropu z cebuli kojarzy się z dzieciństwem.

To lekarstwo idealnie sprawdza się przy przeziębieniu. Mamy i babcie podają go swoim dzieciom i wnukom w celu zniwelowania nieprzyjemnych objawów kataru i kaszlu oraz po to żeby wzmocnić układ odpornościowy. Skuteczność tego domowego lekarstwa została potwierdzona już wiele razy, a zdecydowana większość osób stosuje go przez całą zimę w celu wzmocnienia odporności. Zazwyczaj młodsze dzieci piją syrop bez problemu, ponieważ jest on słodki, starsze też dają się namówić, ale dopiero po negocjacjach. Zamiast kupowania leków z apteki, warto wypróbować naturalne sposoby. Tak jak w przypadku syropu z cebuli, często okazują się one znacznie bardziej skuteczne, dodatkowo nie powodują żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Jednak mimo wszystko trzeba pamiętać o tym, że w przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

1 thought on “Domowy syrop z cebuli – przepis! Jak działa i na co pomaga syrop z cebuli?”

  1. Coś wspaniałego! Niezwykle wartościowego! Każdy z nas powinien mieć syrop z cebuli w sezonie jesienno-zimowym. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a daje nam ochronę i wzmacnia naszą odporność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.