Marchewki są dobrze znane i popularne. Chętnie je spożywamy, głównie ze względu na ich lekko słodki smak. Marchew jest źródłem wielu witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczna i nie zawiera dużo cukru. Jakie właściwości ma marchewka? Kiedy warto ją spożywać? Co zrobić z marchewką w kuchni?
Marchew kalorie i indeks glikemiczny. Ile kalorii ma marchewka?
Ile jest kalorii jest w marchwi? Jaki jest jej indeks glikemiczny i co to oznacza? Indeks glikemiczny pokazuje, jak spożycie produktu wpływa na poziom cukru we krwi. Określa wpływ na poziom cukru w ciągu 2 godzin od spożycia produktu. Im wyższa jest wartość IG, tym wyższy poziom cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny to IG mniejsze od 55. Wysoki, to IG większe od 69.
Indeks glikemiczny warzyw może się zmieniać w zależności od kraju, w którym rosną. Indeks glikemiczny marchwi wynosi od IG=16 do IG=39. Wszystko zależy od tego, gdzie marchew jest uprawiana, jak bardzo jest dojrzała. Marchew to warzywo nieskrobiowe. Dla osób z cukrzycą warzywa nieskrobiowe są niezbędnym elementem zdrowej diety. Średnia marchewka zawiera tylko 4 gramy węglowodanów. Marchew jest niskokaloryczna.
Marchew kalorie
100 gram marchwi zawiera zaledwie 27 kcal. Warto pamiętać, że obróbka termiczna zawsze zwiększa IG. Rozgotowana marchewka może mieć IG=85. Najlepiej zatem spożywać ją na surowo. Dobrą alternatywą jest marchewka gotowana na parze.
Pochodzenie marchwi
Marchew pochodzi z Azji Środkowej. Jej dzicy przodkowie prawdopodobnie byli uprawiani w Persji (której regiony to obecnie Iran i Afganistan). Pomarańczowy jest ich najbardziej znanym kolorem. Występują również w innych odcieniach, w tym fioletowym, żółtym, czerwonym i białym.
Wczesne marchewki były fioletowe lub żółte. Marchew pomarańczowa została opracowana w Europie Środkowej około XV lub XVI wieku. Legenda głosi, że zrobili to Holendrzy na cześć ówczesnej holenderskiej flagi i Wilhelma Orańskiego. To popularne i wszechstronne warzywo może różnie smakować. W zależności od koloru, wielkości i miejsca uprawy. Cukier w marchewce nadaje im lekko słodki smak. Mogą też być ziemiste lub gorzkie w smaku.
Coraz większą popularność zyskuje ostatnio marchew czarna. Dzieje się tak dlatego, że marchew czarna atrakcyjnie wygląda na talerzu, dodając daniu niepowtarzalnego charakteru. Dziś marchewka jest powszechnie uprawiana na całym świecie. Jest składnikiem diety ludzi pochodzących ze wszystkich kontynentów. Jest ogólnodostępna, tanie i bardzo zdrowa. Pasuje do każdego rodzaju kuchni. Można ją wykorzystać jako dodatek do kuchni polskiej, włoskiej, francuskiej, wschodniej, indyjskiej. Marchew pasuje wszędzie. Z całą pewnością wynika to z jej powszechnej obecności od wielu wieków na całym świecie.
Średniej wielkości marchewka dobra dla zdrowia
Właściwości zdrowotne marchewki

Właściwości odżywcze marchwi
Marchewka jest źródłem antyoksydantów. Zawiera też duże ilości błonnika. To aż od 2,8 do 3,6 gramów na 100 gram. Jedna średniej wielkości marchewka (61 g) dostarcza 25 kalorii, 0,5 g białka, 6 g węglowodanów i 0 g tłuszczu. Marchew jest doskonałym źródłem witaminy K, błonnika i witaminy A.
W 100 gramach marchwi jest 33 mg wapnia, 0,30 mg żelaza, 12 mg magnezu. Zawiera też 35 mg fosforu, 320 mg potasu, 69 mg sodu oraz 0,24 mg cynku. Jest źródłem wielu witamin. Na 100 gram jest 5,9 mg witaminy C, 0,138 witaminy B6, 0,66 mg witaminy.
Zawiera też ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminę K. Jest też nieocenionym źródłem karotenoidów. To związki, które sprawiają, że warzywo ma kolor pomarańczowy. Te związki są przeciwutleniaczami. W marchewce są: alfa-karoten, luteina, zeaksantyna, likopen oraz beta-karoten w dużych ilościach. To prowitamina A, z której organizm produkuję witaminę A. Te właściwości odżywcze marchwi odpowiadają za jej zdrowotny wpływ na człowieka. Biorąc pod uwagę fakt, że kalorii w marchwi jest niedużo, to jest ona doskonałą przekąską.
Ile waży marchewka?
Średniej wielkości marchewka waży około 50 g. Zjedzenie dwóch marchewek zapewni nam 100 gram tego produktu. W zależności od konkretnego gatunku ilość składników i witamin może się nieco różnic. Zmiany te jednak nie mają większego znaczenia. Każda marchewka, czy żółta, czy czarna, czy pomarańczowa jest zdrowa. Powinny na nią uważać jedynie te osoby, które mają na nią alergię. Alergia na marchew nie jest powszechna, ale czasem się zdarza. Wtedy zjedzenie marchwi może doprowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych.
Jedzenie marchewki
Marchew to wszechstronne warzywo

Pamiętajmy jednak, że wszystko w umiarze! 😀 Kiedyś przesadziłam i chodziłam pomarańczowa jak nie wiem xD Jednak zawarty w marchii beta karoten daje rade 😀 To rewelacyjne w smaku warzywko 🙂