Ile kcal ma marchewka
Pełnowartościowe jedzenie

Marchew – kalorie, indeks glikemiczny, kalorie

Marchewki są dobrze znane i popularne. Chętnie je spożywamy, głównie ze względu na ich lekko słodki smak. Marchew jest źródłem wielu witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczna i nie zawiera dużo cukru. Jakie właściwości ma marchewka? Kiedy warto ją spożywać? Co zrobić z marchewką w kuchni?

Marchew kalorie i indeks glikemiczny. Ile kalorii ma marchewka?

Ile jest kalorii jest w marchwi? Jaki jest jej indeks glikemiczny i co to oznacza? Indeks glikemiczny pokazuje, jak spożycie produktu wpływa na poziom cukru we krwi. Określa wpływ na poziom cukru w ciągu 2 godzin od spożycia produktu. Im wyższa jest wartość IG, tym wyższy poziom cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny to IG mniejsze od 55. Wysoki, to IG większe od 69.

Indeks glikemiczny warzyw może się zmieniać w zależności od kraju, w którym rosną. Indeks glikemiczny marchwi wynosi od IG=16 do IG=39. Wszystko zależy od tego, gdzie marchew jest uprawiana, jak bardzo jest dojrzała. Marchew to warzywo nieskrobiowe. Dla osób z cukrzycą warzywa nieskrobiowe są niezbędnym elementem zdrowej diety. Średnia marchewka zawiera tylko 4 gramy węglowodanów. Marchew jest niskokaloryczna.

Marchew kalorie

100 gram marchwi zawiera zaledwie 27 kcal. Warto pamiętać, że obróbka termiczna zawsze zwiększa IG. Rozgotowana marchewka może mieć IG=85. Najlepiej zatem spożywać ją na surowo. Dobrą alternatywą jest marchewka gotowana na parze.

Pochodzenie marchwi

Marchew pochodzi z Azji Środkowej. Jej dzicy przodkowie prawdopodobnie byli uprawiani w Persji (której regiony to obecnie Iran i Afganistan). Pomarańczowy jest ich najbardziej znanym kolorem. Występują również w innych odcieniach, w tym fioletowym, żółtym, czerwonym i białym.

Wczesne marchewki były fioletowe lub żółte. Marchew pomarańczowa została opracowana w Europie Środkowej około XV lub XVI wieku. Legenda głosi, że zrobili to Holendrzy na cześć ówczesnej holenderskiej flagi i Wilhelma Orańskiego. To popularne i wszechstronne warzywo może różnie smakować. W zależności od koloru, wielkości i miejsca uprawy. Cukier w marchewce nadaje im lekko słodki smak. Mogą też być ziemiste lub gorzkie w smaku.

Coraz większą popularność zyskuje ostatnio marchew czarna. Dzieje się tak dlatego, że marchew czarna atrakcyjnie wygląda na talerzu, dodając daniu niepowtarzalnego charakteru. Dziś marchewka jest powszechnie uprawiana na całym świecie. Jest składnikiem diety ludzi pochodzących ze wszystkich kontynentów. Jest ogólnodostępna, tanie i bardzo zdrowa. Pasuje do każdego rodzaju kuchni. Można ją wykorzystać jako dodatek do kuchni polskiej, włoskiej, francuskiej, wschodniej, indyjskiej. Marchew pasuje wszędzie. Z całą pewnością wynika to z jej powszechnej obecności od wielu wieków na całym świecie.

Średniej wielkości marchewka dobra dla zdrowia

Marchew jest bogata w przeciwutleniacze i daje wiele korzyści zdrowotnych. Marchewki są dobre dla oczu. Są bogate w beta-karoten, czyli związek, czyli w witaminę A. To ona pomaga zachować zdrowe oczy. Beta-karoten pomaga chronić oczy przed słońcem. A także  zmniejsza ryzyko zaćmy i innych chorób. Żółta marchewka zawiera luteinę, która też jest dobra dla oczu. Badania wykazały, że może pomóc lub zapobiec związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej.
Marchewki mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wykazano, że przeciwutleniacze zwalczają szkodliwe wolne rodniki w organizmie, co może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Dwa główne typy przeciwutleniaczy w marchwi to karotenoidy i antocyjany. Karotenoidy nadają marchwi kolor pomarańczowy i żółty, a antocyjany odpowiadają za kolor czerwony i fioletowy. Te związki mają korzystny wpływ na serce. Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
Spożywanie marchwi powoduje zmniejszenie ilości cholesterolu. Jako niskokaloryczny pokarm marchew może zwiększyć sytość i zmniejszyć spożycie kalorii w kolejnych posiłkach. Z tego powodu może być przydatnym dodatkiem do skutecznej diety odchudzającej. 
Błonnik i potas mogą pomóc w kontroli ciśnienia krwi. Potas pomaga rozluźnić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko nadciśnienia i innych problemów sercowo-naczyniowych. Ważne jest jednak, aby do marchwi nie dodawać soli. Jedna średnia marchewka zapewnia około 4% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Osoby spożywające duże ilości błonnika są mniej narażone na rozwój chorób układu krążenia. 
Spożywanie dużej ilości błonnika może również pomóc w obniżeniu cholesterolu we krwi. Marchewka jest też źródłem witaminy C. Z tego względu wspomaga układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu infekcji. Już średniej wielkości marchewka spożywana regularnie może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. 

Właściwości zdrowotne marchewki

Marchewka kalorie
Źródło: Pixabay.com
Marchewka zawiera też witaminę K oraz niewielkie ilości wapnia i fosforu. To przyczynia się do zdrowia kości i może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Jeśli marchewka jest jedzona regularnie, to poziom antyoksydantów we krwi się zwiększa.
Dzięki temu wzrasta ochrona przed stresem oksydacyjnym. Jest on odpowiedzialny za większość zmian degeneracyjnych w komórkach i tkankach, wywołanych przez szkodliwe wolne rodniki.
W marchewce znajdują się związki, które wykazują działanie przeciwgrzybicze. Ma ona również korzystny wpływ na stan płuc, wspomaga walkę z negatywnymi skutkami nikotynizmu. Niektóre badania wskazują, że marchew ma również korzystne działanie w walce z chorobą Alzheimera i demencją. W zależności od tego ile ważny średniej wielkości marchewka, można spożywać kilka albo kilkanaście sztuk dziennie. Ze względu na duże zawartości beta-karotenu, ma korzystny wpływ na koloryt skóry. Picie dwóch szklanek marchwi dziennie pozwoli uzyskać efekt skóry muśniętej słońcem.
Jedzenie marchewki wspomaga zwalczanie anemii.  Łagodzi trądzik. Pomaga w walce z biegunką. Likwiduje gazy. Ma korzystny wpływ na leczenie nerwicy żołądka. Pomaga na reumatyzm i astmę. Warto pamiętać, że żadne warzywo nie jest lekarstwem. Warzywa mają dużą zdolność do wspomagania leczenia, regeneracji organizmu. Jedzenie warzyw wspomaga zapobieganie wielu groźnym chorobom. Powinno się je spożywać regularnie, w różnych formach. Należy jeść różne warzywa, gdyż każde z nich dostarcza innych cennych witamin i minerałów. Ważna jest nie tylko zdrowa i zróżnicowana dieta, ale też zdrowy tryb życia. Marchewki sprawdzą się jako zmiennik papierosów. Osoby, które próbują rzucić palenie często sięgają po ten przysmak. Pokrojone marchewki zapełniają pustkę po niezdrowym nawyku sięgania po papierosa.

Właściwości odżywcze marchwi

Marchewka jest źródłem antyoksydantów. Zawiera też duże ilości błonnika. To aż od 2,8 do 3,6 gramów na 100 gram. Jedna średniej wielkości marchewka (61 g) dostarcza 25 kalorii, 0,5 g białka, 6 g węglowodanów i 0 g tłuszczu. Marchew jest doskonałym źródłem witaminy K, błonnika i witaminy A.

W 100 gramach marchwi jest 33 mg wapnia, 0,30 mg żelaza, 12 mg magnezu. Zawiera też 35 mg fosforu, 320 mg potasu, 69 mg sodu oraz 0,24 mg cynku. Jest źródłem wielu witamin. Na 100 gram jest 5,9 mg witaminy C, 0,138 witaminy B6, 0,66 mg witaminy.

Zawiera też ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminę K. Jest też nieocenionym źródłem karotenoidów. To związki, które sprawiają, że warzywo ma kolor pomarańczowy. Te związki są przeciwutleniaczami. W marchewce są: alfa-karoten, luteina, zeaksantyna, likopen oraz beta-karoten w dużych ilościach. To prowitamina A, z której organizm produkuję witaminę A. Te właściwości odżywcze marchwi odpowiadają za jej zdrowotny wpływ na człowieka. Biorąc pod uwagę fakt, że kalorii w marchwi jest niedużo, to jest ona doskonałą przekąską.  

Ile waży marchewka?

Średniej wielkości marchewka waży około 50 g. Zjedzenie dwóch marchewek zapewni nam 100 gram tego produktu. W zależności od konkretnego gatunku ilość składników i witamin może się nieco różnic. Zmiany te jednak nie mają większego znaczenia. Każda marchewka, czy żółta, czy czarna, czy pomarańczowa jest zdrowa. Powinny na nią uważać jedynie te osoby, które mają na nią alergię. Alergia na marchew nie jest powszechna, ale czasem się zdarza. Wtedy zjedzenie marchwi może doprowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. 

Jedzenie marchewki

Marchewki są dostępne w sklepach przez cały rok. Można je kupić świeże, mrożone, konserwowe, marynowane albo w formie soku.
Najlepiej przechowywać marchewki w lodówce. Dzięki temu można uniknąć ich szybkiego zepsucia. Można kupić marchewkę w formie przekąski. Dostępne są małe marchewki, pakowane w taki sposób, aby ich spożycie było łatwe. Taką marchewkę można schrupać w każdym momencie.

Marchew to wszechstronne warzywo

Marchew kalorie
Źródło: Pixabay.com
Można ją jeść na surowo, gotowaną na parze, gotowaną w wodzie, pieczoną lub jako składnik zup i gulaszy. Można też przygotować z niej ciasto. Marchewka stanowi podstawowy składnik pysznego i zdrowego ciasta marchewkowego.
Najpierw należy je obrać i umyć. Jeśli marchewka pochodzi ze sprawdzonej bio uprawy, to można zostawić skórkę. To w skórce znajduje się najwięcej witamin. Niestety, w skórce znajduje się też najwięcej środków chemicznych. Marchewkę ze sklepu należy bezwzględnie obrać.
Można jej używać w formie posiekanej albo pokrojonej. Nadaje się do sałatek, przekąsek, wrapów. Posiekaną marchewkę można dodać do wypieków, takich jak ciasta i babeczki. Można ją podawać jako przekąskę. Pokrojone marchewki dobrze smakują z dipem, takim jak hummus.
Można dodawać marchewki do soków i koktajli, aby uzyskać naturalnie słodki, łagodny smak. Gotowanie warzyw może zmniejszyć lub wyeliminować część zawartości witamin. Obróbka termiczna zwiększa też indeks glikemiczny. Największą wartość odżywczą zapewnia marchew surowa lub gotowana na parze. Ponadto karotenoidy i witamina A mogą lepiej się wchłaniać w obecności tłuszczów. Z tego powodu ludzie powinni jeść marchewki ze zdrowym źródłem tłuszczu, takim jak awokado, orzechy lub nasiona.

Sałatka z marchwi

Sałatka z orzechów, marchwi, jabłka i kiszonej kapusty to pomysł na zdrowy i pyszny obiad. Jej największą zaletą jest to, że pasuje do każdego typu dania. Pasuje do potraw słodkich, słonych, kwaśnych, ostrych. Pasuje do innych warzyw, do owoców, a także do mięs i ryb. Z marchewki można zrobić też efektowne dekoracje do dań. Na wiosnę poleca się marchewkę ze świeżymi, młodymi warzywami. Latem można z niej zrobić pyszny i lekki koktajl owocowo-warzywny. Jesienią warto z niej przyrządzić zupę z dodatkiem dyni i przypraw korzennych.
Zimą poleca się spożywanie marchewki w towarzystwie kiszonek. Z marchewki można też smażyć placki warzywne. Pokrojona w paski marchewka stanie się pysznymi i zdrowymi frytkami. Wystarczy kawałki wrzucić na gorący olej i chwilę podsmażyć. Ta przekąska nie jest aż tak zdrowa jak sałatka. Jest jednak zdrowszą alternatywą dla sklepowych przekąsek tego typu. Marchewka ma korzystny wpływ na organizm w każdym wieku. Jej słodki smak sprawia, że dzieci zjadają ją bez marudzenia. Można też ją podgotować i zmielić. Wtedy jej zjedzenie nie stanowi żadnego problemy. Tradycyjnym polskim sposobem podania marchwi je podgotowanie jej z odrobiną cukru. 

1 thought on “Marchew – kalorie, indeks glikemiczny, kalorie”

  1. Pamiętajmy jednak, że wszystko w umiarze! 😀 Kiedyś przesadziłam i chodziłam pomarańczowa jak nie wiem xD Jednak zawarty w marchii beta karoten daje rade 😀 To rewelacyjne w smaku warzywko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.